Τελευταία νέα του ποδηλάτου

Ποδήλατα των παιδικών μας χρόνων

Η μπάλα και το ποδήλατο είναι απόλυτα συνυφασμένα με τα παιδικά μας χρόνια. Τα δύο αυτά παιχνίδια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σίγουρα οι άνω των 30 θυμούνται τις τούμπες με τα ποδήλατα. Και φυσικά δεν μιλάμε για κάτι εξεζητημένο. Η οικονομική κατάσταση πάντοτε ήταν δύσκολη και έτσι μιλάμε απλά για σιδερένιες κατασκευές.

Τα ποδηλατα Velamos ήταν από την Τσεχοσλοβακία. Ήταν πολύ δύσκολο να χαλάσουν και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν μια μεγάλη σέλα σαν σέλα μοτοσυκλέτας. Έτσι ο καθένας μπορούσε να πάρει και το φίλο του μαζί. Τα ποδήλατα αυτά ήταν ο προάγγελος των ποδηλατών cross με το χαρακτηριστικό λεβιέ ταχυτήτων στη μέση του κορμού. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ ποδηλάτων για κορίτσια και για αγόρια. Η διαφορά των δύο τύπων ποδηλάτων ήταν ότι ο σκελετός των αγορίστικων ήταν πιο ψηλός ενώ των κοριτσίστικων πιο χαμηλός για να κατεβαίνουν εύκολα.

Τα ποδήλατα κούρσας, ανταγωνίζονταν σε δημοφιλία τα ποδήλατα cross. Ήταν καινοτομία για την εποχή τους λόγω βάρους και ξεχώριζαν λόγω του ιδιαίτερου τιμονιού τους που είχε σχήμα κυρτό. Σαφώς ακριβότερα από τα υπόλοιπα ποδήλατα και με περισσότερες ταχύτητες από τα ποδήλατα cross. Οι κατασκευαστές των ποδηλάτων κούρσας ήταν η Mercier αλλά και η Ρeugeot. Επίσης υπήρχαν οι μάρκες Motobecane και Velosolex με την πρώτη να κατασκευάζει ακριβότερα ποδήλατα.

Ωραίες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων που θα μας συντροφεύουν πάντα. Κάποια από αυτά ίσως να κυκλοφορούν ακόμα και κάποια άλλα ίσως να έχουν γίνει παλιοσίδερα. Στο μυαλό μας όμως θα έχουμε πάντοτε αυτή την γλυκιά ανάμνηση.

Τούνελ του τρόμου με τα ποδήλατα

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν οι δύο ποδηλάτες που καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας που υπήρχε μέσα σε ένα τούνελ. Τη στιγμή που οι ποδηλάτες έμπαιναν στο τούνελ, είδαν το τρένο να έρχεται καταπάνω τους. Έζησαν τον τρόμο αλλά όμως την τελευταία στιγμή σώθηκαν.