Τύποι ποδηλάτων

Το ποδήλατο μπορεί να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Τα παιδικά μας χρόνια είναι συνυφασμένα με το ποδήλατο που είχαμε όταν ήμασταν μικροί. Κανένας δε μπορεί να ξεχάσει τις πρώτες ατελείωτες βόλτες με το ποδήλατο από άκρη σε άκρη και από γειτονιά σε γειτονιά. Είναι επίσης ένας ευεργετικός παράγοντας για την υγεία μας, γιατί ποδηλατώντας ασκούμαστε σωματικά και κάνουμε καλό και στην πνευματική μας υγεία. Τα προβλήματα συγκοινωνίας θα μπορούσανε να είχανε λυθεί εάν βάζαμε περισσότερο μέσα στη ζωή μας το ποδήλατο, διότι είναι το μεταφορικό μέσο εκείνο το οποίο απαιτεί ελάχιστο χώρο στάθμευσης, είναι μικρό σε μέγεθος και άρα μπορεί να ελίσσεται μέσα σε ένα στενό αστικό περιβάλλον.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν κάνει τώρα τελευταία την εμφάνισή τους και τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Είναι ένας τύπος ποδηλάτου που συνδυάζει την άνεση μιας μηχανής και ενός ποδηλάτου με πετάλια. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα συμβατικά ποδήλατα είναι ότι η μετακίνηση στις ανηφόρες γίνεται μία απόλαυση, λόγω της ελάχιστης δύναμης που απαιτείται για την ανάβαση. Πλεονέκτημα ακόμα αποτελεί η χρήση του από ανθρώπους με πόνους στις αρθρώσεις και με χρόνιο άσθμα. Επίσης η μετακίνηση μέσα στην πόλη της ζεστές μέρες του καλοκαιριού γίνεται πιο εύκολη αφού φτάνει κανείς στον προορισμό του χωρίς να έχει ιδρώσει. Η αυτονομία της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου μπορεί να φτάσει μέχρι και 150 χιλιόμετρα με πλήρη φόρτιση.

Μία άλλη κατηγορία είναι τα ποδήλατα δρόμου ή αλλιώς και racing bikes. Η ιστορία ξεκινάει τη δεκαετία του 70 στη νότια Καλιφόρνια όταν τα παιδιά άρχισαν να αγωνίζονται με τέτοια ποδήλατα σε χωματόδρομους εμπνεόμενα από τους αγώνες Motocross εκείνης της εποχής. Το μέγεθός του, η μεγάλη του αφθονία και η εύκολη προσαρμοστικότητα, το έκαναν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή. Τα ποδήλατα δρόμου είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες στην άσφαλτο από τα υπόλοιπα είδη ποδηλάτων. Η σχεδίασή τους είναι τέτοια ώστε ο αναβάτης να είναι σκυφτός και το σώμα του να έχει αεροδυναμική στάση.