Ένα από τα πιο αγαπητά μεταφορικά μέσα, που μας κάνει να αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια, είναι το ποδήλατο. Εκτιμάται, σύμφωνα με έρευνες, ότι τα ποδήλατα στον πλανήτη μας ξεπερνάν το ένα δισεκατομμύριο. Πέρα όμως από μέσο μετακίνησης το ποδήλατο χρησιμοποιείται ακόμα για άθληση και ψυχαγωγία. Μας επιτρέπει να ενδυναμώσουμε το μυοσκελετικό μας σύστημα και να μειώσουμε το σωματικό λίπος. Γενικότερα η ποδηλασία παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, και αποτρέπει την εμφάνιση καρδιακών νόσων και διαβήτη. Τέλος ενισχύονται σημαντικά οι μύες των ποδιών και επιβραδύνεται η εμφάνισή της οστεοπόρωσης, κυρίως στις γυναίκες.

Σε πολλές όμως χώρες του κόσμου η χρήση του ποδηλάτου αποτελεί βασικό μέσο μετακίνησης. Χαρακτηριστικές πόλεις που το ποδήλατο χρησιμοποιείται περισσότερο και από το αυτοκίνητο είναι η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη. Για την Ελληνική επικράτεια δεν ισχύει το ίδιο, με εξαίρεση ίσως την Καρδίτσα όπου η χρήση ποδηλάτου διευκολύνεται από τη χρήση ενός δικτύου λωρίδων κυκλοφορίας, που επιτρέπουν στον ποδηλάτη να κυκλοφορήσει ακίνδυνα μέσα στην πόλη. Μία άλλη διευκόλυνση για τον ποδηλάτη αποτελεί και ο χώρος στάθμευσης για ασφαλή απόθεση του ποδηλάτου.

Τύποι ποδηλάτων.

Το ποδήλατο πόλης είναι ένα από τους πιο δημοφιλείς τύπους ποδηλάτων στην Ελλάδα. Ο σκελετός του μοιάζει με εκείνο του ποδήλατου βουνού μόνο που οι ρόδες του και τα ελαστικά του είναι λεπτότερες, για να αποφεύγεται η μεγάλη τριβή των ελαστικών με το έδαφος και η μετακίνηση να γίνεται γρηγορότερα. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν τα ποδήλατα πόλης που είναι σπαστά δηλαδή χωρίζονται σε δύο μέρη και διπλώνουν για πιο εύκολη μεταφορά με αυτοκίνητο. Έτσι μπορούμε να μετακινηθούμε άνετα αφού χωράει σε ένα ασανσέρ ή και στο μετρό.

Τα ποδήλατα βουνού είναι για χωματόδρομους διότι τα ελαστικά του είναι “τρακτερωτά”. Η θέση του μπορεί να είναι και μες στην πόλη, αλλά η μετακίνηση είναι πιο δύσκολη, λόγω μεγαλύτερης τριβής των ελαστικών με τον δρόμο. Υπάρχει και η μεσαία επιλογή όμως με τα ελαστικά τύπου slick τα οποία είναι λεία και χωρίς προεξοχές.