Στην εποχή που ζούμε σχεδόν τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά. Από την εγγραφή μας σε έναν αθλητικό όμιλο, την συνταγογράφηση ενός γιατρού, τις φορολογικές μας δηλώσεις και άλλα πολλά. Την ίδια τάση ακολουθεί και το εμπόριο, τείνει δηλαδή να γίνει και αυτό ηλεκτρονικό. Οι αλλαγές στον τρόπο του επιχειρείν αποτελούν σημαντικό όπλο των επιχειρηματιών που θέλουν να προσαρμοστούν στο νέο αυτό περιβάλλον, στο οποίο ο εμπορικός ανταγωνισμός γίνεται εντονότερος. Παλαιότερα αρκούσε μόνο μία απλή ανάρτηση ή μία ανακοίνωση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, όχι όμως και η δυνατότητα αγοράς ενός προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικές αγορές, ακόμα και στον ελληνικό χώρο, καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος και ξεπερνούν τις συμβατικές παραδοσιακές αγορές με φυσική παρουσία στο κατάστημα.

Έτσι λοιπόν τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν ατελείωτη ποικιλία προϊόντων όλες τις μέρες της εβδομάδας, όλες τις ώρες της εβδομάδας και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο πελάτης μπορεί να ενημερωθεί για την τιμή του, να δει εικόνες του προϊόντος που τον ενδιαφέρει ή ακόμα και βίντεο και να συγκρίνει τιμές. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες, διότι δεν υπάρχουν τα έξοδα που υπάρχουν σε ένα κατάστημα το οποίο πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού και το οποίο παραμένει ανοιχτό συνέχεια. Μεγάλο επίσης προτέρημα είναι ότι μπορεί κάποιος να παραγγείλει κάτι που δεν υπάρχει καν στη χώρα την οποία ζει και μπορεί ο ίδιος μόνος του να το εισάγει από το εξωτερικό.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα καλύπτουν όλους τους τομείς του λιανικού εμπορίου. Έτσι λοιπόν μπορούμε να συναντήσουμε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ηλεκτρικών συσκευών, καταστήματα τροφίμων, ηλεκτρονικά κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία. Συναντάμε τέλος προσφορές υπηρεσιών όπως έκδοση εισιτηρίων, τραπεζικές συναλλαγές κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, και καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

Όλα αυτά τα μεγάλα πλεονεκτήματα αποτελούν ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια κάποιου ο όποιος θέλει να εισέλθει στο ηλεκτρονικό επιχειρείν.Με τους κατάλληλους συνεργάτες και με έναν καταξιωμένο στο χώρο του web developer, το internet μπορεί να απογειώσει οικονομικά μια επιχείρηση.